Cykling i børnehaver

De nye cyklister skal have smag for cyklingen. Det kræver tilpas med udfordringer og oplevelser, så de kan vokse med cyklen som en god ven. Samtidig får de trænet deres kompetencer og opmærksomhed.

Det er et velkendt begreb, at en tidlig indsats er dobbelt indsats. Når det kommer til cykling, er det vigtigt, at børnene får de gode vaner med fra starten, så de ikke skal begynde forfra senere hen. Desuden er det lettest at træne specifikke motoriske kompetencer, når børnene har en alder, hvor den slags træning erhverves hurtigere og er en del af deres naturlige drivkraft.

For små børn kræver motorisk træning en god fornemmelse for timing og aktivitetsudvikling. De skal have udfordringer, der passer lige ind, der hvor de er klar til at lære nyt. Desuden kræver det et blik for organisering og afvikling, så de vilde børn ikke tager lysten fra de milde børn, og at aktiviteterne får lov til at træne netop de basale kompetencer, der skal være fundamentet til at gøre dem til sikre og aktive cyklister senere.

Sådan gør vi

Vi tager redskaber med og laver cykeltræning af grupper på 10-15 børn. Normalt er det af en varighed på 45-60 minutter, alt efter deres alder. Det kan både være på institutionens legeplads, eller et sikkert sted i nærområdet, hvis det giver bedre mening.

Vi giver inspiration til pædagogerne, som oplever, hvordan aktiviteter kan igangsættes og hvordan området kan udnyttes til cykelaktiviteter.

Projektet er støttet af Nordea-fonden.

I videoen laver vi cykelaktiviteter med børnene fra børnehaven Løkkebo i Vallensbæk. Samtidig giver vi inspiration til pædagogerne, som oplever, hvordan aktiviteter kan igangsættes og hvordan området kan udnyttes til cykelaktiviteter.

Eksempler

 • Lejre Kommune

  Vi laver cykelaktiviteter i børnehaverne med de yngste først og de ældste derefter.

 • Vallensbæk Kommune

  Vi laver cykelaktiviteter i børnehaver i kommunen. Vi har fokus på at gøre børnene tryggere på cykel, men også på at give pædagogerne idéer til deres ugentlige cykeltræning med børnene.

 • Herning Kommune

  Vi laver cykelteknisk træning til pædagogerne med fokus på, hvordan man som institution kan udforske lokalområdet med børnegruppen på cykel.

 • Tårnby Kommune

  I samarbejde med Legepatruljen i kommunen laver vi sommerferiecykling med udvalgte børnehaver.

Vil du vide mere?

Kontakt os for mere information eller for bestilling af aktiviteter.

Samarbejdspartnere og bidragsydere