De bliver frie fugle
I Børnehuset Skovstjernen i Rudersdal har de en lang tradition for at cykle, men efter et par år med corona og et byggeprojekt, som inddrog en del af deres udearealer, dalede motivationen. Derfor var det en kærkommen gave, da Dansk Skolecykling tilbød at komme forbi og lave cykelaktiviteter med børnene.
”Dansk Skolecykling var hurtigt til at foreslå, at vi kunne bruge parkeringspladsen til vores cykelaktiviteter. Det krævede blot, at kollegaerne parkerede lidt længere væk og at vi satte afspærringstape op, så forældrene ikke kørte ind på cykelpladsen”, fortæller pædagog Hanne Assing.
Store forventninger
Da instruktørerne fra Dansk Skolecykling ankom til børnehaven fik de lynhurtigt sat en bane op, som børnene kunne bruge til at træne deres basale cykelfærdigheder. Da de var på plads, byggede de flere legende øvelser på.
”Børnene havde glædet sig i flere dage til besøget fra Dansk Skolecykling. De havde alle fået en lille seddel med hjem om, at de skulle huske cykel og cykelhjelm. En af børnene insisterede på at sove med den om natten, så de ikke glemte udstyret, når de skulle afsted næste morgen. Han ville ikke gå glip af noget. Sådan noget gør mig blød om hjertet.”
Udover de cykeltekniske færdigheder, så oplever Hanne, at børnene får mere selvtillid og mod, når de cykler.
”Der skete en kæmpe udvikling med børnene. Det var næsten det mest rørende at opleve. De første minutter kom de ud på cykelbanen og blev frustrerede over, at de ikke kunne lukke cykelhjelmen, men så begyndte de at hjælpe og støtte hinanden. En af de ældre børnehavebørn hjalp de yngre med at få lukket hjelmene. På den måde opstod der et fællesskab blandt børnene, som rakte udover selve cykelaktiviteterne.”
”Jeg bliver så rørt over at se stjernerne i øjnene, når de får fart på, selv styrer retningen og giver den gas. De bliver frie fugle.”
Hanne Assing, pædagog i Børnehuset Skovstjernen
Et klart budskab
Hanne Assing har et klart budskab til andre børnehaver og kommuner:
”Jeg vil virkelig anbefale alle børnehaver at takke ja til tilbuddet om at få besøg fra Dansk Skolecykling. Som pædagoger får vi gode øvelser til at træne børnenes cykelfærdigheder og børnene har en fest. Via cyklingen kommer vi ud i naturen og har fokus på sprog, kultur og bevægelse. Og så får vi et fælles tredje, som vi kan bygge videre på uden for cykelbanen. Vi maler akvarelbilleder af cykler og vi læser cykelhistorier. Cyklingen bliver et socialt samlingspunkt. Jeg kan ikke komme i tanke om noget, der er mere vigtigt.”
Familierne cykler mere
Efter besøget fra Dansk Skolecykling laver børnehaven igen cykelaktiviteter med børnene. Hanne Assing fortæller, at flere af familierne også er begyndt at cykle mere derhjemme.
”En far fortalte, at de havde lavet cykellege derhjemme om aftenen. Barnet insisterede på, at cykelbanen skulle laves af spande, for det var det, som instruktørerne fra Dansk Skolecykling havde gjort. Så måtte faderen på jagt efter spande i hele huset. Besøget har uden tvivl gjort indtryk på alle”, fortæller Hanne Assing.
Om projektet
Færre og færre børn kan cykle ved skolestart. Det vil Dansk Skolecykling lave om på. Derfor tilbyder vi cykeltræning til børnehaverne i alle landets kommuner.
Cykeltræningen består af aktivitetsdage, hvor vi kommer forbi børnehaven et par timer og laver cykeltræning med børnene. Desuden tilbyder vi kurser, materialer og udstyrstasker til pædagogerne, så de kan fortsætte cykeltræningen selv.
Målet med projektet er at give børnene gode cykelvaner og gøre dem mere sikre i trafikken. Vi ved, at tidlige vaner har en stor effekt på valgene siden hen, og at netop cyklen bærer kimen til livslang bevægelse og sundhed.
Projektet er støttet af Nordea-fonden.
Vil du vide mere?
Kontakt os for mere information eller for bestilling af aktiviteter.