Det bringer bare så meget glæde

I Frederikssund Kommune er der en stigning i antallet af børn, der bliver kørt til skole af deres forældre. Derfor har kommunen sat ind med forskellige tiltag for at ændre cykelkulturen. Med hjælp fra Dansk Skolecykling arbejder de på at få flere skoleelever til at vælge cyklen.

På skolerne i Frederikssund Kommune gennemfører alle elever i tredje klasse ”den lille cyklistprøve”, der lærer dem om cykelregler gennem både teori og praksis.

”Førhen lejede vi busser og kørte eleverne til “Danmarks Tekniske Museum”, hvor de kunne gennemføre cyklistprøven på lånte cykler, men det virkede både dyrt og tungt at gøre det på den måde”, fortæller Sofie Caspersen, der er ingeniør hos ”Vej og Trafik” i Frederikssund Kommune.

Skolerne havde et ønske om at placere cyklistprøven i skolernes nærområde, men de oplevede, at det var vanskeligt for lærerne at håndtere træningen i praksis.

”Da Dansk Skolecykling kom ind i billedet, knækkede vi endelig nøden. De havde den nødvendige erfaring med at gennemføre cyklistprøven med elever på forskellige niveauer”.

Lærerne mere trygge ved cykelture
Selvom kommunen endnu ikke kan måle, at flere elever cykler i skole, efter at de har indført cyklistprøven, så oplever Sofie Caspersen, at cyklingen er blevet en mere integreret del af undervisningen på skolerne.

”Vi lever i en travl tid, hvor det er nemmere for mange forældre at køre deres børn til skole end at skabe mulighed for, at de kan cykle selv, men til gengæld oplever jeg, at vi med cyklistprøven har ændret cykelkulturen på skolerne. Lærerne er blevet mere trygge ved at tage cyklen, når de skal på skoleudflugter med eleverne.”

De elever, som kan have svært ved at deltage i den normale undervisning, får nogle succesoplevelser, når Dansk Skolecykling er på besøg. De har måske svært ved at sidde stille, men når de får lov til at bruge deres krop, kommer deres kompetencer i spil på en anden måde. Med cykeltræningen kan vi få succes med de elever, der ellers har det svært.

Elever får succesoplevelser
På nogle skoler er det ikke alle elever, der har cykler. Derfor har en af skolerne anskaffet lånecykler, som eleverne kan benytte, når de skal på tur. Når Dansk Skolecykling er på besøg, har instruktørerne altid ekstra cykler med, så alle børn kan være med i fællesskabet uanset forudsætninger.

”De elever, som kan have svært ved at deltage i den normale undervisning, får nogle succesoplevelser, når Dansk Skolecykling er på besøg. De har måske svært ved at sidde stille, men når de får lov til at bruge deres krop, kommer deres kompetencer i spil på en anden måde. Med cykeltræningen kan vi få succes med de elever, der ellers har det svært.”

Cyklingen bidrager til et bedre klima
I Frederikssund Kommune har politikerne et stort ønske om at ændre på transportvaner for at mindske CO2-udledning. I arbejdet med kommunens nye klimaplan har de indgået endnu en aftale med Dansk Skolecykling, som omfatter et lørdagsarrangement, hvor forældre i kommunen kan få tips og tricks til at cykle med deres børn.

For Sofie Caspersen er det tydeligt, hvad der er brug for, for at styrke cykelkulturen og trafikundervisningen på skolerne.

”Det er nødvendigt med en central spiller i kommunen, som har god kontakt til skolerne og kan være med til at få trafikundervisning og cykelaktiviteter organiseret og struktureret i et årshjul. Skolerne får mange tilbud fra samfundet omkring med forskellige dagsordener, så det kan være uoverskueligt at vurdere, hvad der skal ind i undervisningen og hvordan. Så er det godt at have en fælles beslutning om det og gøre det ens og sammen på alle skolerne.”

Evalueringerne fra samarbejdet med Dansk Skolecykling viser, at skolerne er glade for tilbuddet til tredjeklasserne.

”De synes, at det er et super nemt koncept og et dejligt tilbud. Allerede efter første år udtrykte de et ønske om at implementere den lille cyklistprøve med Dansk Skolecykling som et fast tilbud. Det valgte vi at lytte til, og vi har ikke fortrudt det siden. Tilbuddet bringer bare så meget glæde og vi får vildt meget for pengene.”

Vil du vide mere?

Kontakt os for mere information eller for bestilling af aktiviteter.