Elcyklen er vejen til fællesskab for ældre
Hver tirsdag mødes 81-årige Hanne Plesner med op mod 100 andre pensionister i det lokale idrætscenter i Oksbøl, hvor de dyrker forskellige former for idræt sammen. Når sommerferien lukker ned for aktiviteterne, mødes en del af pensionisterne på eget initiativ til en ugentlig cykeltur. På den måde bevarer de fællesskabet året rundt. Dansk Skolecykling er med til at sikre, at de ældre bliver fortrolige med elcyklen.
Stolegymnastik og spinning
I det lokale idrætscenter i Oksbøl kan pensionisterne gå til alt fra badminton og spinning til svømning og gymnastik. Aktiviteterne er en del af DGIs koncept “Idræt om Dagen”, som henvender sig til seniorer og andre, der har fri i dagtimerne. Hanne går til stolegymnastik, men da hun siger det højt, skynder hun at rette sig selv.
”Vores træner siger, at vi ikke må kalde det stolegymnastik, fordi det lyder som noget, der foregår på plejehjem, så i stedet skal vi kalde det for seniorfitness. Stolen er der bare, hvis man har brug for at støtte sig til den,” fortæller hun og trækker på smilebåndet.
Det sociale bliver styrket
Det går ikke ubemærket hen, når de mange pensionister møder op ved idrætscentret for at træne sammen.
”Snakken kører lystigt, inden vi overhovedet er gået i gang. Under selve træningen taler vi ikke så meget, men bagefter bliver vi og drikker kaffe og får vendt stort og småt.”
Lederen for idrætscentret har ved flere lejligheder rost de aktive pensionister for at bakke op om aktiviteterne. Hanne fortæller, at det talstærke fremmøde skyldes, at de er gode til at have blik for hinanden i byen.
”Vi er en lille by, hvor vi kender hinanden og ved, hvem der sidder alene. Hvis man snakker med nogen, man kender, så opfordrer man dem til at komme med. På den måde spreder det gode initiativ sig som ringe i vandet.”
Hanne fortæller, at de er gode til at få folk med, som ikke har så meget bevægelsesfrihed.
”Hvis folk går dårligt eller hvis de skal genoptræne efter en operation og ikke selv kan komme hen til idrætscentret, så kører man lige omkring og henter dem”.
Cykelgruppen holder gang i fællesskabet
Hvert år holder idrætsaktiviteterne pause i tre måneder fra maj til september. For at holde fast i det aktive fællesskab tog en lokal ildsjæl initiativ til at starte en gruppe, som cykler en tur på elcykel hver tirsdag. De er omkring 25-30 deltagere hver gang.
”Vores cykelpusher – som vi kalder ham – var initiativtager til gruppen i tidernes morgen, og han udtænker hver gang, hvor vi skal køre hen. Undervejs på ruten holder vi et pitstop, hvor vi sætter os på nogle bænke med udsigt til Ho bugt eller vadehavet. Vi har selv kaffe og madpakker med, og så hygger og snakker vi, før vi kører videre igen.”
Gruppen kører omkring 30-40 kilometer hver gang de mødes. Om sommeren tager de også på en længere heldagsture. De har blandt andet været på cykeltur på Fanø.
Cykelgruppen udsprang oprindeligt af “Idræt om Dagen” i idrætscentret, men hver sommer kommer der nye cyklister til af andre omveje. De fleste vælger efterfølgende at blive en del af “Idræt om Dagen”, når sæsonen starter op igen efter sommeren. På den måde går rekrutteringen gået begge veje.
”Vi er en lille by, hvor vi kender hinanden og ved, hvem der sidder alene. Hvis man snakker med nogen, man kender, så opfordrer man dem til at komme med. På den måde spreder det gode initiativ sig som ringe i vandet.”
Dansk Skolecykling skaber fortrolighed med elcyklen
For at støtte op om elcyklingen blandt de ældre i byen har Dansk Skolecykling været på besøg i idrætscentret tre gange. Her kunne deltagerne lære elcyklen at kende og få svar på deres spørgsmål. Dansk Skolecykling havde elcykler med, som deltagerne kunne prøve, hvis de ikke havde selv. Hanne fortæller, at flere af de ældre var skeptiske i starten.
”De var måske bange for, hvad der kunne gå galt. Tør jeg det? Kører den ikke for stærkt? Er den for tung? Men så erfarede de, at cyklen kører ikke stærkere, end du gør. Cyklen kører kun, når du gør. Det er jo ikke en knallert.”
Indtil nu har træningen foregået foran parkeringspladsen foran centret, men næste gang Dansk Skolecykling kommer forbi, så har de allerede aftalt, at træningen skal foregå i skoven, hvor elcyklisterne kan prøve cyklerne af på et andet underlag.
Elcyklen giver frihed
Siden Hanne fik sin elcykel for halvandet år siden, har hun cyklet mere end 5500 kilometer på den.
”Min elcykel var den bedste gave, jeg fik til min 80 års fødselsdag. Den er årsagen til, at jeg forsat cykler. Hvis jeg havde en almindelig cykel, ville jeg ikke kunne cykle til Blåvand eller Varde, men fordi jeg får lidt hjælp af elcyklen, er de 25 kilometer ikke noget problem.”
Mere om elcykling med Dansk Skolecykling
Elcyklen gør det lettere at cykle mere, end man normalt kan, men elcyklen er også anderledes end den almindelige cykel. Med øvelse, viden og gode fif kan man få lige netop det ud af elcyklen, man har brug for. Denne træning laver Dansk Skolecykling sammen med deltagerne i hyggelige rammer, hvor der både er plads til samtale og refleksion. Du kan læse mere om vores træning og hente guides til elcykling på vores hjemmeside.
Vil du vide mere?
Kontakt os for mere information eller for bestilling af aktiviteter.